Zelf varen

Wilt u op eigen gelegenheid het dorp, meer en de natuurgebieden verkennen? Dat kan in één van onze fluisterboten, in een (zeil)punter, roeiboot, kano of luxe sloep.

Klik hier om online te reserveren. 

Giethoorn is een uniek waterdorp te midden van Nationaal Park Weerribben en Wieden. Giethoorn ligt in het Wieden gedeelte van dit waardevolle natuurgebied waar je alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos kunt vinden. Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. De plassen en meren van de Wieden en de Weerribben zijn de restanten van stormvloeden en erosie door de golven van de Zuiderzee.

Bootje, punter, bok en vlot: dat noemen de Gietersen “het gevaer”.

Beide gebieden zijn in alle seizoenen kleurrijk: van gele lis en witte waterlelie in de lente tot het brons van rietvelden in de herfst; van weelderig groen in de zomer tot ijsblauw en verstild in de winter. Smalle stroken land en water die elkaar afwisselen. Meren en kolkjes, langzaam dichtgroeiende sloten en geheimzinnige moerasbossen. De otter, de roerdomp, vlinders, ringslangen, de karekiet, de rietzanger, de wilde eend, smient, taling, waterhoen, fuut zijn slechts enkele bewoners van dit prachtige gebied. Smit Giethoorn is een prima vertrekpunt om in één van onze boten dit unieke dorp en natuurgebied te verkennen.