«

»

aug 09

Gondelvaart Giethoorn

Al in de vroege jaren van 1900 gingen de kinderen van Giethoorn op de eerste schooldag, begin september, verkleed en in verlichte boten naar school. Het is hierin dat de Gieterse Gondelvaart zijn oorsprong vindt. Na het uitbaggeren van de dorpsgracht in 1929 is er sinds 1930 sprake van een onderlinge wedstrijd.

20150731_110249-1

Anno 2016 is de Gondelvaart van Giethoorn een niet meer weg te denken evenement, omlijst met een feestelijk programma. Er is een voorprogramma vol muzikaal vermaak, een categorie jeugdgondels, de grote gondelvaart, een wedstrijd verlichte tuinen en een feestweek vol activiteiten en optredens in de feesttent. Al in de aanloop naar de gondelvaart zelf is het dorp bij avond een extra bezoekje waard; als de eerste tuinen en gebouwen al fraai zijn uitgelicht en de lampjes op de vele bruggetjes in het water reflecteren.

140831_043

(c) copyright Hank Prinsen communicatie

De gondelbouwers zijn vrij in het kiezen van hun onderwerp en materialen. Hoewel er op sommige gondels wel wat bloemen te vinden zijn, is het nadrukkelijk niet de bedoeling om er een varend bloemencorso van te maken. Dit levert soms de meest verrassende, kunstzinnige ontwerpen op. Materialen, kleuren en vormen worden door de vaak ingenieuze verlichting optimaal gepresenteerd. Het decor van ons waterdorp en de schitteringen in het water maken het plaatje compleet.

140831_101

(c) copyright Hank Prinsen communicatie

De gondelvaart is traditioneel op de laatste zaterdag van augustus. Hij geniet regionale en landelijke bekendheid. Jaarlijks komen meer dan 10.000 bezoekers naar Giethoorn om ’s avonds van de Gondelbaart te genieten. De optocht kunstig versierde en verlichte boten start in het meest zuidelijke puntje van Giethoorn en vaart ook voor ons restaurant en terras langs, tot de middenbuurt.

Vanwege ons grote gratis parkeerterrein en omdat wij redelijk aan het begin van de route liggen, zijn wij de ideale plek voor mensen die de Gondelvaart willen bezoeken zonder het heel laat te willen maken. En natuurlijk kan dat onder het genot van een hapje en een drankje, een snack of een diner. De Gondelvaart is ook een mooie afsluiting van een dag waarop u eerst met één van onze punters, fluisterboten of luxe electrosloepen Giethoorn en de Wieden heeft ontdekt en daarna lekker op ons terras aan de gracht of in ons gezellige restaurant heeft gegeten. En wilt u de passage van de mooi versierde en uitgelichte drijvende kunstwerken  nog doorzakken, dan kan dat natuurlijk ook bij ons. Of u kunt naar de feesttent om live de officiële uitslag van de Gondelvaart te horen.

150718_24

Tips voor de fotograaf: kies een hoge iso-waarde zodat de sluitertijd snel genoeg is om geen bewegingsonscherpte te krijgen en een klein beetje inflitsen kan de gondel net mooi uitlichten zonder dat het effect van de originele verlichting verloren gaat.

140831_073

(c) copyright Hank Prinsen communicatie

En tot slot voor alle duidelijkheid; hoewel onze parkeerplaats gratis is en we in ons restaurant ook tijdens de gondelvaart vriendelijke prijzen hanteren, moet u tijdens de Gondelvaart vanaf een paar uur voor aanvang wel door de toegangscontrole van de Vereniging Gondelvaart Giethoorn. Tegen betaling van de toegangsprijs van een paar euro krijgt u een programmaboekje mee en bent u vrij om het dorp in te gaan.